Dinsdagavond 26 september hebben we onze kandidatenlijst bekend gemaakt: 44 top-kandidaten die zich sterk gaan maken voor onze agenda van Goed Bestuur en Bestaanszekerheid. Maak hier kennis met alle kandidaten

Dat betekent dat nu ook het moment is gekomen voor de zogenaamde ‘ondersteuningsverklaringen’. We hopen dat u ons daar in de komende dagen bij wilt helpen. Zonder deze verklaringen kan Nieuw Sociaal Contract niet in alle kieskringen meedoen aan de verkiezingen.

Wat moet u doen?

Hieronder vind u de stappen die u moet doorlopen om onze deelname te ondersteunen.

  1. Download dit PDF-document: het ‘H4-formulier’. Dit is het officiële formulier van de Kiesraad met onze kandidatenlijst.
  2. Print dit H4-formulier volledig (alle pagina's). Onderteken het nog niet!
  3. Ga met het niet-ondertekende formulier morgen of overmorgen naar uw gemeente. Neem een geldig legitimatiebewijs mee.
  4. Aan de balie vult u het formulier in en ondertekent u het. De ambtenaar van de gemeente zal het namens de gemeente ondertekenen en/of voorzien van een stempel.
  5. Stuur het formulier nog dezelfde dag retour naar Nieuw Sociaal Contract, Postbus 6062, 4000 HB, Tiel.

Let op: stuur het formulier compleet terug. Alle pagina's moeten meegestuurd worden. Anders is het formulier niet geldig. Het postbusadres is alleen bedoeld voor de ontvangst van ondersteuningsverklaringen.

Hieronder vind je meer antwoord op veelgestelde vragen. 

Heel veel dank voor uw hulp! 

Veelgestelde vragen

Moet ik een afspraak maken bij de gemeente?

Bij de meeste gemeenten is dit niet nodig en kunt u tijdens kantooruren langskomen. In sommige gemeenten moet u via de website of telefonisch een afspraak maken.

Mag ik het formulier thuis al invullen?

Nee, dit mag niet. U moet het ter plaatse, aan de balie van het gemeentehuis, invullen en ondertekenen. Anders kan de ambtenaar het formulier weigeren.

Kan ik iemand machtigen om dit namens mij te doen?

Nee, dit is niet mogelijk. Iedereen moet zelf in persoon naar het gemeentehuis komen. Ook is het niet toegestaan om in of voor het gemeentehuis mensen te werven. Wel mag u het formulier doorsturen en/of meerdere keren uitprinten en aan anderen in uw omgeving geven.

Mag ik ook een ondersteuningsverklaring afgeven in een andere gemeente?

Nee. U moet naar het gemeentehuis van de gemeente waar u woont.

Mogen gezinsleden, collega's, vrienden of bekenden ook mee?

Ja, dit is mogelijk en we zouden het fijn vinden wanneer u hen wilt vragen dit te doen. Voorwaarde is dat ze mogen stemmen in uw gemeente. Wel zullen ze dan ook fysiek mee moeten gaan naar het gemeentehuis, want u kunt het niet namens hen doen. Mocht u met een groter aantal mensen willen komen, neem dan zeker contact op met uw gemeente, zodat ze er aan de balie rekening mee kunnen houden. Meestal is men niet ingesteld op grote groepen.

Moet ik dan straks ook verplicht op Nieuw Sociaal Contract stemmen?

We hopen dat u straks ook op ons stemt, maar dat is natuurlijk niet verplicht. Met de ondersteuningsverklaring geeft u aan het een goed idee te vinden dat we meedoen aan de verkiezingen. U ondersteunt dus in de eerste plaats het democratische proces in ons land.

Wanneer moet het ondertekende formulier worden ingeleverd?

We willen u vragen dit zo snel mogelijk aan ons te retourneren. We hebben enige tijd nodig om alle ontvangen formulieren te controleren en te bundelen. Eind volgende week moeten we alles compleet hebben en met zoveel verklaringen is dat een hele klus. Daarom vragen we u indien mogelijk morgen en overmorgen (28 of 29 september) langs te gaan op het gemeentehuis. Dan weten we begin volgende week of we nog een extra oproep moeten doen.

Wat als er niet genoeg ondersteuningsverklaringen zijn?

Dan kan Nieuw Sociaal Contract in die kieskring niet meedoen aan de verkiezingen en kunnen mensen daar niet stemmen op Pieter Omtzigt en de andere kandidaten. Dat zou uiteraard ontzettend jammer zijn, zeker nu we erin geslaagd zijn om kandidaten uit het hele land zo op de lijst te krijgen.