Ga direct naar inhoud
Home
NSC logo
Vertrouwenspersoon

Vertrouwenspersoon

Externe Vertrouwenspersoon

Het kan voorkomen dat medewerkers, vrijwilligers of leden in een organisatie in aanraking komen met ongewenst gedrag. Tot ongewenst gedrag wordt gerekend: discriminatie, agressie, geweld, seksuele intimidatie en pesten. Uiteraard is dit onaanvaardbaar. Wanneer zich toch klachten van ongewenst gedrag voordoen, kan een vertrouwenspersoon deze in een vroeg stadium opvangen. Daaromheeft Nieuw Sociaal Contract een externe vertrouwenspersoon.

Contactgegevens

Ingeborg Lagerwaard, [email protected]


Wat doet een vertrouwenspersoon?

In de eerste plaats kun je bij de vertrouwenspersoon terecht om je verhaal kwijt te kunnen. Dit kan per telefoon, maar wanneer het nodig is kan er een afspraak worden gemaakt. De vertrouwenspersoon komt dan naar een plek die voor jou veilig en discreet is en gemakkelijk bereikbaar.

Daarnaast staat de vertrouwenspersoon je bij en geeft zij advies bij het zoeken naar een passende oplossing. Zij zal alleen actie ondernemen als jij dat wilt. De vertrouwenspersoon heeft geheimhoudingsplicht. Het aantal klachten en het aantal gesprekken worden wel gerapporteerd. De vertrouwenspersoon zorgt dat jij je begrepen en gesteund voelt en helpt je om zo snel mogelijk uit een vervelende situatie te komen.


Wat is ongewenst gedrag?

Ongewenst gedrag is datgene wat jij zélf als ongewenst ervaart. De maatstaf is dus niet: “Dat moet toch kunnen onder collega’s?”.

Pesten en treiteren

Dit kan door collega’s of leidinggevenden, maar ook door klanten. Vaak gebeurt pesten door meerdere mensen tegelijk tegen één persoon. Onder de term pesten valt ook het beledigen van mensen op de werkvloer op grond van ras, sekse, kleur of seksuele geaardheid.

Seksuele intimidatie

Gedrag dat iemand als ongewenst ervaart is persoonlijk. Het gaat bij seksuele intimidatie niet alleen om aanranding en verkrachting, maar ook om: iemand zonder toestemming aanraken en schuine moppen of dubbelzinnige opmerkingen over uiterlijk en seksuele prestaties maken.

Discriminatie

Op grond van afkomst, kleur, seksuele geaardheid of sekse benadeeld worden ten opzichte van anderen.

Geweld en agressie

Geweld en agressie zijn zonder uitzondering onacceptabel. Agressie kan zich zowel verbaal als non-verbaal voordoen.


Elke vorm is onaanvaardbaar!

Het kan zijn dat je ongewenst gedrag ervaart, maar twijfelt of de situatie ‘erg genoeg is’ om de vertrouwenspersoon erbij te betrekken. Neem dan tóch contact op!

Jij bepaalt zelf wanneer u gedrag ongewenst vindt en elke vorm daarvan is onaanvaardbaar. Door op tijd aan de bel te trekken, voorkom je dat de situatie verslechtert.


Verantwoordelijkheid

Ook wanneer je ongewenst gedrag tegenover één van uw collega’s ziet of vermoedt, dan kun je de vertrouwenspersoon benaderen. Iedereen draagt immers verantwoordelijkheid voor een plezierige en gezonde werksfeer. Daarbij is het gemakkelijker om de vertrouwenspersoon te benaderen wanneer je zelf geen slachtoffer bent.

Neem alsjeblieft contact op, ook als je twijfelt of er sprake is van ongewenst gedrag. Neem liever contact op de vertrouwenspersoon op het moment dat een situatie nog niet ernstig is, dan als je ongelukkig bent en niet meer goed kunt functioneren.

Vanuit haar onafhankelijke positie kan de vertrouwenspersoon de situatie objectief benaderen en je daarmee eventueel advies geven over de stappen die je het beste kunt ondernemen. Met of zonder haar hulp. Samen zorgen we ervoor dat je weer met plezier naar uw werk kunt gaan!


Contact

Ingeborg Lagerwaard, [email protected]