Ga direct naar inhoud
Home
NSC logo
Nieuwsoverzicht

Nicolien van Vroonhoven: Werken aan een weerbare samenleving

24 mei 2025

Zaterdag 24 mei vond in Arnhem het ledencongres van Nieuw Sociaal Contract plaats met een toespraak van Nicolien van Vroonhoven. Daar stelde Nicolien van Vroonhoven in haar toespraak werken aan weerbare samenleving centraal.

In een allesveranderende omgeving, willen wij de burgers zekerheid teruggeven. Bekijk de speech van NIcolien van Vroonhoven hieronder.

Vanaf het begin hebben we tegen elkaar gezegd dat Nieuw Sociaal Contract nooit een eenmansproject kon of mocht zijn. Dit moest een beweging worden — een brede, gedragen beweging van mensen die Nederland willen veranderen. Ik heb het daarom graag over NAAR een nieuw sociaal contract. We willen hier met z’n allen naartoe.

Het NSC-verhaal is uniek en leunt op 3 principes:

  1. Ons hoofdprincipe is dat we naar een nieuwe verhouding tussen de overheid en (de) burgers toe willen werken. De oude verhouding overheid-burger, gebaseerd op argwaan en controle, accepteren burgers niet meer.
  2. NSC is in het verlengde hiervan ook gebouwd op het principe dat we weer bestuurd moeten gaan worden door een beschermende en transparante overheid. Dat is een overheid die ervoor zorgt dat onze Grondwet burgers beschermt. Dat is een overheid die regels maakt die helder en rechtvaardig zijn. Dat is een overheid die dienstbaar leiderschap pakt, die gezag heeft en vertrouwen geeft.
  3. NSC is gebouwd op het principe dat mensen zelfbewust en weerbaar moeten zijn. Dat mensen in staat moeten zijn een zeker bestaan op te bouwen. Dat mensen zich veilig voelen. Dat mensen zich geborgen voelen, bewust en trots op hun eigen identiteit.

Nicolien van Vroonhoven spreekt NSC-leden toe tijdens het ledencongres. In deze tijd van internationale spanningen en een kwetsbare samenleving is het belangrijk onze weerbaarheid te versterken, zo benadrukt ze.

"Juist in deze woelige tijd waarin we leven, voelen we onze kwetsbaarheid meer dan ooit. Die kwetsbaarheid voelen we niet alleen omdat de internationale dreiging zo fors is toegenomen. Ook dicht bij huis maken we drastische omwentelingen mee. Een digitale transitie die radicaal ingrijpt in het persoonlijke leven, verlies aan tradities, waarden, eigen taal en cultuur en verlies aan samenhang."

_FPO0277.jpg

"Dat nieuwe sociale contract van ons, dat werkt twee kanten op. Ja, de overheid moet beschermen, dat is een grondwettelijke taak. Maar ook geldt: de burger moet weerbaar zijn, niet afhankelijk, niet kwetsbaar. Op eigen benen kunnen staan. Sterk en onafhankelijk. Ook aan die kant hebben we met elkaar een opdracht te vervullen.

We moeten weten wat wij in Nederland als waardevol herkennen en dat durven te beschermen. Denk aan onze Nederlandse taal, die je in de grote steden echt een stuk minder op straat hoort dan 20 jaar geleden. Denk aan universiteiten, waar onze studenten afgelopen 20 jaar in het Engels les kregen. Wij zijn vaak te naïef geweest. Alsof onze identiteit vanzelf wel overeind zou blijven staan.

We zijn nog lang niet klaar. Maar de fundering is stevig, het dak ligt erop, en samen richten we kamer voor kamer in – voor een samenleving die sterker, rechtvaardiger en weerbaarder is."