Ga direct naar inhoud
Home
NSC logo
Nieuwsoverzicht

Jesse Six Dijkstra: Overheid heeft basale beveiliging staatsgeheimen niet op orde

3 apr 2025

De beveiliging van onze staatsgeheimen is onvoldoende op orde. Dat concludeerde de ADR in een vernietigend rapport over de beveiliging van staatsgeheime en/of vertrouwelijke informatie door de NCTV en de politie. Het rapport werd geschreven nadat twee NCTV-medewerkers werden opgepakt voor het doorspelen van staatsgeheime informatie naar de Marokkaanse inlichtingendienst. Tweede Kamerleden Jesse Six Dijkstra en Pieter Omtzigt pleiten in een initiatiefnota voor een grondige herziening van de beveiliging van staatsgeheimen in Nederland.

Staatsgeheimen

Uit het onderzoek van de ADR blijkt dat er bij de omgang met staatsgeheimen sprake is van ernstige tekortkomingen. Een gebrek aan centrale coördinatie, verouderde regelgeving en onvoldoende bewustzijn binnen overheidsdiensten heeft ertoe kunnen leiden dat gevoelige informatie niet adequaat is beschermd. De onderzoekers stellen dat Nederland achterloopt op andere Europese landen als het gaat om het implementeren van moderne beveiligingsmaatregelen en internationale standaarden.

Beveiliging moet flink verbeterd worden

Jesse Six Dijkstra: “De slechte beveiliging maakt ons kwetsbaar en geeft grote risico’s voor onze nationale veiligheid. We kunnen op deze manier onvoldoende weerstand bieden om onze staatsgeheimen te beschermen tegen bijvoorbeeld spionage. De noodzaak voor een fundamentele verandering is groot. Het rapport gaat over de beveiliging bij de NCTV en de politie, maar we weten niet hoe dit elders binnen de overheid is geregeld. In onze nota doen we concrete voorstellen om de beveiliging overheidsbreed flink te verbeteren en de verantwoordelijkheid en wankele wettelijke basis hierover aan te scherpen.”

In de initiatiefnota doen Jesse Six Dijkstra en Pieter Omtzigt de volgende voorstellen:

  1. Breng de wettelijke basis voor staatsgeheimen op orde. Zorg er bijvoorbeeld in een nieuw te maken wet voor dat gronden waarop informatie toegankelijk is, gekopieerd en gedeeld kan worden goed geregeld is en dat hierop ook controle plaatsvindt.
  2. Stel een centrale, onafhankelijke toezichthouder aan op de omgang met staatsgeheimen binnen de overheid, inclusief politie en opsporingsdiensten, en bij toeleveranciers.
  3. Beleg de verantwoordelijkheid voor accreditatie, beleid en advies rondom alle vormen van geheime informatie op een centraal niveau in plaats van op een departementaal (SG-)niveau.
  4. Zorg voor extra beveiligde ICT-systemen om staatsgeheimen te kunnen verwerken en onderling of met bijvoorbeeld defensiepartners op een veilige manier te kunnen delen.

Lees de initiatiefnota hier.

Jesse Six Dijkstra diende de initiatiefnota in tijdens het debat over het onderzoeksrapport van de ADR over de omgang met bijzondere informatie bij de NCTV en de politie. Zijn bijdrage tijdens dit debat is hieronder terug te kijken: