Ga direct naar inhoud
Home
NSC logo
Nieuwsoverzicht

Jesse Six Dijkstra: Door slimmer te straffen kans op recidiven verminderen

21 mrt 2025

Geef de strafrechter meer instrumenten om een straf op te leggen die passend is om zo de kans op recidiven te verminderen. Dat voorstel heeft Jesse Six Dijkstra met collega-Kamerleden Sneller en Boswijk uitgewerkt in een initiatiefwet die zij deze week indienen. In deze blog licht Jesse hun voorstel toe.

cellenblok-deur.jpeg

Deze week sturen we de initiatiefwet Slimmer straffen, die ik samen met Joost Sneller (D66) en Derk Boswijk (CDA) zal indienen, naar de betrokken partners uit de strafrechtketen. Met deze initiatiefwet zorgen we ervoor dat de strafrechter meer instrumenten krijgt om een straf op te leggen die passend is. En met passend bedoelen we dat iemand daadwerkelijk gestraft wordt, maar dat tegelijkertijd ook de kans dat iemand opnieuw de fout in gaat zo klein mogelijk gemaakt wordt.

Daarom stellen wij onder andere voor om elektronische detentie, ofwel het dragen van een enkelband, mogelijk te maken als zelfstandige hoofdstraf voor die gevallen die zich hiervoor lenen (plegers van lichte vergrijpen). Ook verhogen we het aantal taakstrafuren dat rechters mogen opleggen. Onderzoeken en ervaringen uit het buitenland laten zien dat met deze vormen van straf de kans op recidive bij veelvoorkomende delicten met 50% afneemt. Slimmer straffen betekent dus minder criminaliteit en een veiliger land.

Een bijkomend voordeel is dat het voorstel ook kan helpen de problemen in het gevangeniswezen op te lossen. Uiteraard moeten mensen die tot een gevangenisstraf veroordeeld worden, die gewoon uitzitten. Maar door mensen die beter gebaat zijn bij een andere straf uit de gevangenis te houden, is in de gevangenis wél plek voor zware criminelen die gevaarlijk zijn voor de samenleving.

Na een aantal goede gesprekken met de partners uit de strafrechtketen, zoals de Rechtspraak, het Openbaar Ministerie en de Reclassering, zijn wij tot een evenwichtig wetsvoorstel gekomen. De uitvoeringsorganisaties zullen de komende weken de gevolgen voor de uitvoering in kaart brengen, waarna wij het wetsvoorstel snel naar de Raad van State zullen sturen en daarna bij de Tweede Kamer zullen indienen. Om verschillende redenen is snelheid geboden!