Ga direct naar inhoud
Home
NSC logo
Nieuwsoverzicht

Inflatie bestrijden, koopkracht verbeteren – goed bezochte bijeenkomst in Gouda

24 feb 2025

NSC-leider Pieter Omtzigt sprak onlangs in een volle zaal in Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda over inflatie, koopkracht en bestaanszekerheid. Daarbij ging het onder meer over markten die niet goed werken waardoor prijzen van producten en diensten in Nederland veel hoger zijn dan elders in Europa. Hij presenteerde een reeks voorstellen om dit probleem op te lossen, zoals regulering van prijzen en beter toezicht. Verder ging Tweede Kamerlid Ilse Saris in gesprek met WIA-slachtoffers die diep in de problemen raakten door toedoen van het UWV. Bekijk en lees hier alles terug over de bijeenkomst van woensdag 19 februari 2025.

Pieter Omtzigt - Cultuurhuis Garenspinnerij - Gouda - opt.jpg

Bijeenkomst in Gouda gemist? Bekijk deze hier terug

De bijeenkomst in Gouda was via een livestream te volgen. Heb je deze gemist, maar wil je deze graag terug willen kijken Bekijk de video hieronder. Benieuwd naar de oplossingen die Nieuw Sociaal Contract heeft? Lees dan snel verder.

Een introductie tot marktfalen en de gevolgen voor de consument

De consument voelt het de afgelopen jaren in zijn portemonnee: de inflatie in Nederland ligt structureel hoger dan in andere EU-landen. De oorzaak volgens NSC? Marktfalen, marktconcentraties en te weinig concurrentie. Dit brengt gevolgen met zich mee voor de bestaanszekerheid:

  • Gepensioneerden, lage- en middeninkomens verliezen koopkracht doordat prijzen van basisbehoeften sneller stijgen dan inkomens;
  • Huishoudens betalen fors meer voor voedsel, energie en wonen dan in buurlanden;
  • Aanhoudende prijsstijgingen leiden tot armoede en schuldproblemen.

Pieter Omtzigt gaf als voorbeeld een pot Hak Appelmoes bij de Albert Heijn. In Nederland kost deze pot €2.09. Exact dezelfde pot kost in België, tevens bij de Albert Heijn, slechts €0,89. Dat is twee keer zoveel als in Nederland. Sterker nog, zelfs als de pot appelmoes in de 1 + 1 gratis aanbieding is, betalen wij er in Nederland nog meer voor.

Hak appelmoes - Nederland en België - opt1.png

Dit is slecht één van de vele voorbeelden die Pieter Omtzigt op de avond aanhaalde. Dezelfde problemen doen zich voor als het gaat om de aanschaf van internet, de aanschaf van een woning, de huurprijzen en de spaarrente. Dit leidt tot bestaansonzekerheid en hier moet volgens Nieuw Sociaal Contract wat aan gedaan worden.

Zo wilt Nieuw Sociaal Contract marktfalen aanpakken

Nieuw Sociaal Contract pleit voor structurele ingrepen om marktfalen te beperken. Door gericht en adequaat in de markt te reageren worden marktwerking en daarmee koopkracht hersteld. Hierbij kan men denken aan:

  1. Maximumprijzen voor essentiële producten en diensten invoeren, zoals kinderopvang;
  2. Marktbelemmeringen opheffen: wegnemen van kartels en prijsafspraken;
  3. Meer toezicht op markten door de ACM te versterken en de fusiecontroles aan te scherpen;
  4. Monitoren en bijsturen van markten, zodat de noodzaak voor bijspringen inzichtelijk gemaakt wordt.

Bovengenoemde is slechts een start van een reeks aan oplossingen De problemen zijn echter van dusdanig niveau dat hier met zorg en aandacht aan gewerkt moet worden; dit heeft tijd nodig. Wij van Nieuw Sociaal Contract zijn er echter van overtuigd dat we deze problemen in Nederland kunnen aanpakken.

Tweede Kamerlid Ilse Saris in gesprek met WIA-ervaringsdeskundigen

Later op de avond gingen we ook dieper in op overheidsfalen zoals bij de wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) sprake van is. Ilse Saris van NSC sprak met WIA-ervaringsdeskundige Robin. Robin is een harde werker en kreeg een aantal jaren geleden problemen met zijn gezondheid. Hij vertelde over de onmenselijke situatie waarin hij verkeerde. Zo zat hij 14 maanden in financiële onzekerheid omdat de wachtlijsten bij het UWV zo lang waren. Ook na zijn keuring is zijn toekomst nog onzeker. De beoordelende arts erkende namelijk niet Robins’ problemen.

Overheidsfalen: de problemen in de WIA

Doordat Ilse Saris in gesprek ging met WIA-ervaringsdeskundigen, werden een aantal structurele problemen blootgelegd. Deze problemen omvatten, maar beperken zich niet tot:

  1. Lange wachtlijsten voor aanvragen tot arbeidsongeschiktheid;
  2. Ingewikkelde regelgeving waarbij mensen tussen wal en schip raken;
  3. Een gebrek aan (financieel) toekomstperspectief, wat leidt tot bestaansonzekerheid.

Het is goed om het gesprek te gaan met mens en maatschappij, zo blijkt. Tweede Kamerlid Ilse Saris weet nu voor welke mensen zij zich de komende maanden gaat inzetten namens Nieuw Sociaal Contract.

Bezoek één van onze volgende bijeenkomsten

De avond in het Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda werd traditioneel afgesloten met een informeel gesprek onder het genot van een hapje en een drankje. Kon je er niet bij zijn, maar zou je volgende keer wel een bijeenkomst willen bijwonen? Nieuw Sociaal Contract organiseert met regelmaat lezingen en bijeenkomsten zoals deze. Ga hiervoor naar de agenda op de website of meld je aan als lid om niets meer te missen van Nieuw Sociaal Contract.