Ga direct naar inhoud
Home
NSC logo
Nieuwsoverzicht

Door muren breken – de versnelde bouw van 401.000 woningen

12 feb 2025

Nederland kampt met een wooncrisis. Momenteel komen we ongeveer 401.000 woningen tekort en jaarlijks loopt dit tekort verder. Daarmee komt het streven om 100.000 woningen per jaar te bouwen komt pas in 2029 in zicht. Daarom heeft NSC-Kamerlid Merlien Welzijn de afgelopen periode hard gewerkt aan een oplossing om deze 401.000 woningen versneld te realiseren. Vandaag publiceert zij deze oplossingen met trots in het visiedocument ‘Door muren breken – de versnelde bouw van 401.000 woningen.

PHOTO-2025-02-11-18-09-46.jpg

Waarom moet er nu ingegrepen worden

Het leven van vele Nederlanders zit op slot. Door het gebrek aan betaalbare woningen kunnen veel mensen niet wonen op een plek passend bij hun leven. Voor hen blijft het perspectief uit om bijvoorbeeld te wonen in de buurt van hun droombaan, in een huis waar hun kinderwens in vervulling kan gaan of op een nieuwe plek wanneer het onverhoopt misgaat en helaas tot een scheiding komt. Helaas lijkt nieuw perspectief op een thuis voorlopig nog uit te blijven doordat er te weinig bouwvergunningen afgegeven worden, en bezwaren en conflicten vertragend werken. Dat leidt tot vertragingen van wel 10 tot 15 jaar voor de realisatie van bouwprojecten. De acties die de Minister van Volkshuisvesting momenteel onderneemt komen ten goede aan het doel om uiteindelijk consistent 100.000 woningen per jaar te bouwen, maar het oplopende tekort wordt hiermee niet aangepakt. Daarom is Nieuw Sociaal Contract ervan overtuigd dat onze oplossingen helpen om ook het oplopende tekort van 401.000 woningen aan te pakken en de woningzoekende in Nederland weer perspectief te bieden.


Welke aanpak is er dan nodig?

De wooncrisis is vooral een uitvoeringscrisis waarbij lef en het benutten van kennis een doorbraak in de woningmarkt kunnen betekenen. Nieuw Sociaal Contract pleit daarom voor de volgende concrete stappen:

  1. Er wordt een overzicht opgesteld waarmee alle bouwlocaties inzichtelijk worden waarbij sprake is van een conflict tussen de verschillende overheden met als gevolg vertraging in de bouw.
  2. Dit opgestelde overzicht zal gebruikt worden om locaties uit te kiezen die in totaal 401.000 woningen realiseren. Onder een crisisaanpak zal de realisatie van deze projecten versneld opgepakt worden naast de reguliere jaarlijkse realisatie van woningen in een speciaal Rijkswoningbouwprogramma.
  3. Voor de geselecteerde locaties zal de Minister fatale termijn opstellen. Binnen deze termijnen worden belanghebbende overheden en organisaties gemotiveerd om het eens te worden met elkaar en beslissingen te nemen. Wanneer een termijn verstreken is, is de Minister aan zet om beslissingen te nemen en verdere vertraging te voorkomen.
  4. Momenteel is de Publiek-Private Monitor (PPM) in ontwikkeling waarmee de Minister op de hoogte gehouden wordt van de laatste ontwikkelingen bij elke versnellingstafel. De Minister krijgt als eindverantwoordelijke de verantwoordelijkheid om knelpunten die daar zichtbaar worden binnen een afgesproken termijn op te lossen.
  5. Er wordt net als voor de overheden ook een meldpunt ingesteld voor private partijen dat het mogelijk maakt om belemmeringen en conflicten te melden ten aanzien van de versnellingslocaties. Om de vervolgstap te zetten in de realisatie van de meldpunten vindt Nieuw Sociaal Contract het essentieel om een stappenplan te ontwikkelen voor het opzetten en inrichten van de meldpunten.
  6. Om problemen beter te kunnen voorspellen, sturen en op te lossen , is het nodig dat de Minister per kwartaal de voortgang van de bouwopgave gaat rapporteren aan de Tweede Kamer op basis van de Publiek- Private Monitor (PPM).
  7. Om als eindverantwoordelijke in te kunnen grijpen als belangrijke bouwplannen te lang blijven hangen en vertragen, werkt de minister een beleidsmatige basis uit.

Uiteraard is het mogelijk dat andere partijen met andere oplossingen komen. Die dialoog moeten we dan ook met elkaar voeren. Maar we kunnen niet alleen met elkaar blijven praten. Uiteindelijk is het cruciaal dat er tijdslimiet zit op de gesprekken tussen overheden, dat de Minister meer bevoegdheden krijgt om de volkshuisvesting te sturen en dat we efficiënt gebruikmaken van de middelen, menskracht en ruimte de we nu al hebben in Nederland. Het is tijd op de wooncrisis eindelijk op te lossen. Dat zullen de landelijke, provinciale en lokale overheden met elkaar moeten doen.

Bekijk en/of download het visiedocument Door muren breken – de versnelde bouw van 401.000 woningen hier.