
Wonen
13 feb 2025Merlien Welzijn: de wooncrisis moet én kan opgelost worden
Merlien Welzijn over het visiedocument ‘Door muren breken: de versnelde bouw van 401.000 woningen’.
25 mrt 2025
Tijdens het begrotingsdebat over Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft Merlien Welzijn namens Nieuw Sociaal Contract (NSC) gepleit voor een crisisaanpak om de bouw van 400.000 dringend benodigde woningen te versnellen.
Deze woningen zijn niet pas in 2030 nodig, maar nú. Daarom kunnen ze niet op dezelfde manier behandeld worden als huizen die pas later gebouwd hoeven te worden. Toch zag de minister aanvankelijk geen reden voor zo’n crisisaanpak. Maar na schriftelijke vragen en verdere discussie is er nu een doorbraak: de minister heeft het voorstel omarmd en gaat aan de slag met versnellingslocaties – of zoals zij het noemt: ‘doorbraaklocaties’.
Waarom is deze crisisaanpak zo hard nodig? Op dit moment wachten ruim 1 miljoen mensen op een huis. Zij staan eindeloos op wachtlijsten voor sociale huur, trekken van bank naar bank, slapen in hun auto of leven met een gezin op een veel te kleine zolderkamer. Dit is geen gewone woningcrisis meer, maar een crisis in een crisis.
Bovendien raakt het woningtekort iedereen. Jonge mensen stellen hun kinderwens uit, omdat ze geen ruimte hebben voor een gezin. Leraren, verpleegkundigen en politieagenten kunnen geen betaalbare woning vinden in de buurt van hun werk. Mensen die een paar jaar geleden nog zelfstandig een woning konden kopen of huren, lopen nu vast.
Ondertussen wordt er in Nederland eindeloos gepraat over woningbouw. Op veel locaties zijn er discussies over geld, bestemmingsplannen en de vraag welke woningen gebouwd moeten worden. Soms duurt het wel 10 tot 15 jaar voordat er een schop de grond in gaat. Dat is onacceptabel voor mensen die nu een woning nodig hebben.
Daarom wil NSC dat de overheid op deze vastgelopen locaties knopen doorhakt en de bouw versnelt. De minister heeft nu toegezegd dit te doen door versnellingslocaties – of ‘doorbraaklocaties’ – buitengewone aandacht te geven en obstakels actief uit de weg te ruimen. Dit kan bijvoorbeeld door sneller te besluiten over vergunningen en procedures te stroomlijnen.
De woningcrisis vraagt om actie, en die actie komt er nu. Dankzij deze crisisaanpak kunnen 1 miljoen mensen sneller een huis krijgen. Dat geeft hen niet alleen een dak boven hun hoofd, maar vooral ook perspectief op een betere toekomst.