Ga direct naar inhoud
Home
no alt text
Klik hier om terug te gaan naar het overzicht

Nieuws

W

Nieuws | 29 aug 2024

NSC: Verruim kamerverhuurvrijstelling voor hospita’s tegen kamernood

Als het aan Nieuw Sociaal Contract ligt wordt de bestaande kamerverhuurvrijstelling verruimd en worden belemmerende regels voor potentiële hospita’s weggenomen. Met de kamerverhuurvrijstelling kunnen woningeigenaren leegstaande kamers belastingvrij verhuren aan studenten. Door deze regeling te verruimen én toegankelijker te maken is het mogelijk om op relatief korte termijn een oplossing te bieden aan de ruim 24.000 studenten die op zoek zijn naar een kamer in hun studentenstad. Ook andere spoedzoekers kunnen zo geholpen worden. Een dak boven je hoofd is immers cruciaal voor bestaanszekerheid.

Tweede Kamerlid voor Nieuw Sociaal Contract Merlien Welzijn doet een vijftal voorstellen:

  1. Verruim de bestaande kamerverhuurvrijstelling beter. Op dit moment kan iemand met een eigen woning tot €5.998 op jaarbasis belastingvrij huurinkomsten ontvangen voor de verhuur van slechts één kamer. NSC wil dat ook voor het aanbieden van een tweede kamer een kamerverhuurvrijstelling gegeven wordt.
  2. Neem zorgen van potentiële hospita’s weg. Zorg bijvoorbeeld voor meer privacy voor hospitaverhuurders. Veel potentiële hospita’s vinden het belemmerend om na een proeftijd direct voor onbepaalde tijd een huurder in huis te nemen. Nieuw Sociaal Contract vindt het belangrijk dat hospita’s ruimere mogelijkheden krijgen voor tijdelijke verhuur.
  3. Maak huurtoeslag mogelijk voor studentenkamers. Op dit moment is het feitelijk niet mogelijk om huurtoeslag te krijgen voor kamerverhuur. Deze manier van huren heeft echter veruit de voorkeur onder studenten vanwege het sociale karakter met name door het delen van voorzieningen zoals een woonkamer.
  4. Maak kamerverhuur ook voor huurders toegankelijker. Dè olifant in de kamer wat betreft het toegankelijk maken van kamerverhuur voor huurders, is de kostendelersnorm waardoor simpelweg samenwonen of kamerverhuur lastig is voor mensen die een uitkering hebben. Nieuw Sociaal Contract wil een kostenbatenanalyse zodat we met elkaar kunnen zien wat het (deels) afschaffen van de kostendelersnorm oplevert. En als dat rendabel is, dat we de kostendelersnorm ook (deels) afschaffen om zo meer kamers beschikbaar te maken voor kamerzoekenden.
  5. Maak haast met de aangekondigde wetswijziging voor hospitaverhuur. De vorige minister heeft deze wetswijziging ingezet en er zijn inmiddels een aantal belangrijke acties gestart. Denk bijvoorbeeld aan het huurcontract op kunnen zeggen bij verkoop van de woning en het voorkomen van problemen met gemeenten of verhuurders. Maar de kamernood is hoog en de nieuwbouw blijft achter. Wat Nieuw Sociaal Contract betreft wordt er spoed gezet achter de wetswijziging en komt er grote vaart in de inzet van hospitaverhuur tegen de kamernood.

Om hier vaart mee te maken hebben Tweede Kamerleden voor Nieuw Sociaal Contract Merlien Welzijn, Nicolien van Vroonhoven en Pieter Omtzigt Kamervragen ingediend aan de minister van Volkshuisvesting (zie vragen hieronder) om de verruiming van de kamerverhuurvrijstelling snel mogelijk te maken, actie te ondernemen op de kostendelersnorm en de huurtoeslag mee te nemen in de aanpak van de woning- en kamernood. Deze 3 maatregelen ontbreken nu in de eerder ingezette aanpak hospitaverhuur, terwijl we met deze maatregel wel een slag kunnen slaan. In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er, naast de 1,5 miljard per jaar voor de bouw van nieuwe woningen, ook ingezet moet worden op het beter benutten van de bestaande woningvoorraad. Daar is ook noodzaak toe aangezien de bouw van nieuwe woningen op zich laat wachten en er in 2025 een bouwdip is voorzien.

Onderdak is, net als water en voedsel, een primaire levensbehoefte. In de Grondwet staat: ‘bevordering van voldoende woongelegenheid is voorwerp van zorg der overheid’. Afgelopen studiejaar waren ruim 24.000 studenten op zoek naar een kamer. Evenals eerdere jaren verschijnen ook aan de start van dit academisch jaar berichten over beginnende studenten die noodgedwongen in tenten bivakkeren omdat zij nog geen woning in hun nieuwe studentenstad hebben kunnen vinden. Uit onderzoek blijkt ook dat er in Nederland ongeveer 900.000 potentiële hospita’s zijn: mensen met een of meerdere vrijstaande kamers die verhuurd kunnen worden.

Bekijk ook deze video waarin Nieuw Sociaal Contract Kamerlid Merlien Welzijn vragen beantwoord over de wooncrisis:

Ingediende Kamervragen:

Vragen van de leden Welzijn, Van Vroonhoven en Omtzigt aan de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, de staatssecretaris van financiën (fiscaliteit) en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen over een plan om het verhuren van een kamer aan studenten veel gemakkelijker te maken.

  1. Deelt de minister de mening dat de Kamernood voor studenten zeer hoog is en de inschatting dat er op korte termijn maatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat jongeren die aan het HBO, MBO en WO willen gaan studeren een Kamer kunnen vinden tegen een redelijke prijs, zodat zij niet dagelijks uren hoeven te reizen met het Openbaar Vervoer?
  2. Is de minister bekend met het feit dat het aantal huiseigenaren dat bereid is om een kamer (of etage) te verhuren gestegen is van 3% naar 6% en dat dus meer dan 300.000 mensen bereid zijn om een deel van hun huis te verhuren? Volgens Choice gaat het zelfs om 8% en dus 900.000 potentiële hospita’s totaal. (bronnen: ING Woonbericht: toename draagvlak voor kamerverhuur | Newsroom ING en file (overheid.nl))
  3. Deelt de minister de mening dat als een fors deel van deze mensen dit ook werkelijk doen, als mogelijk ook een aantal huurders dit kan, we een wezenlijk verschil kunnen maken in de strijd tegen de Kamernood?
  4. Hoe gaat de minister op korte termijn belemmeringen ten aanzien van hospitaverhuur in een zelfstandige huurwoning wegnemen als het gaat om het WWSO dat gehanteerd moet worden als 3 of meer mensen niet een duurzame gemeenschappelijke huishouding vormen in deze huurwoning?
  5. Hoe kan de minister garanderen dat de hoofdverhuurder de huurprijs van een zelfstandige huurwoning via de WWS (en dus niet de WWSO) ook bij hospitaverhuur mag blijven rekenen?
  6. Hoe snel kan de minister voor elkaar krijgen dat hospitaverhuur als uitzondering op de WWSO geldt?
  7. Hoe gaat de minister bekendheid geven aan de weggenomen belemmering op het vlak van de WWSO?
  8. Is de minister bekend met het feit dat een fors aantal banken het niet standaard toestaat om een Kamer te verhuren als er een hypotheek op het huis rust en dat het overgrote deel van de mensen die een kamer wil verhuren, dat niet mag van de bank?
  9. Kan de minister ervoor zorgen dat het wettelijk wordt vastgelegd dat de kamerverhuur (in hospitavorm) van rechtswege eindigt bij de gedwongen verkoop van een woning of de vrijwillige verkoop van de woning (met wellicht een opzegtermijn van twee maanden), zodat u voor deze situaties de zorgen van banken en huiseigenaren wegneemt?
  10. Op welke termijn kan de minister met een door de bankensector geaccepteerde hospitahuurovereenkomst komen waarin beëindiging van de hospitaovereenkomst bij verkoop van de woning gewaarborgd is?
  11. Is de minister bereid om met de banken in overleg te treden en hen te vragen kamerverhuur bij een hypotheek onder een aantal standaardvoorwaarden (contractvorm moet hospitaverhuur zijn, geen hypotheekachterstand, etc) standaard toe te staan? Kunt u hierover binnen vier weken terug rapporteren aan de Kamer of zij hiermee akkoord kunnen gaan?
  12. Hoe gaat de minister ervoor zorgen dat ook een 2e kamer van een hospitaverhuurder onder de Kamerverhuurvrijstelling gebracht wordt, vermits ook voor die kamer het maximale bedrag van de vrijgestelde inkomsten niet overschreden worden?
  13. Is de minister ermee bekend dat er ook animo is voor kamerverhuur onder huurders en kan de minister aangeven hoe groot deze animo is?
  14. Hoe snel kan de minister met de particuliere huursector en de corporatiesector komen tot een hospitaverhuurmodelcontract dat hospitaverhuur mogelijk maakt?
  15. Hoe gaat de minister, in samenspraak met de minister van SZW, regelen dat er een positieve prikkel tot hospitaverhuur komt voor potentiële hospitaverhuurders die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de AIO of Bijstandsuitkering?
  16. Kan de minister aangeven in welke mate de kostendelersnorm als belemmering wordt ervaren bij het delen van een woning?
  17. Kan de minister een maatschappelijke kosten-baten analyse laten uitvoeren zodat de uitkomsten betrokken kunnen worden bij de politieke keuze om al san niet over te gaan tot (deels) afschaffen van de kostendelersnorm?
  18. Kan de minister tot een vrij te stellen bedrag komen om (een deel van de) huuropbrengsten verkregen uit hospitaverhuur voor AIO'ers en Bijstand ontvangers ongemoeid te laten?
  19. Kan de minister de huuropbrengsten verkregen uit hospitaverhuur uitgezonderd worden van de inkomensafhankelijke huurverhoging? Zo nee, waarom niet, en hoe wel?
  20. Kan de minister aangeven hoe huurtoeslag ingezet kan worden om kamerverhuur beter betaalbaar te maken aangezien dit de preferente voorkeur heeft onder studenten?
  21. Is de minister bereid om met de woonbond, de studentenkoepels, met Aedes en de koepels van private verhuurders in overleg te treden om te zien of u in overleg tot een vorm van hospitaverhuur in de huursector kunt komen die voor alle partijen begrijpelijk en profijtelijk is?
  22. Kan de minister deze vragen een voor een en binnen drie weken beantwoorden?