Ga direct naar inhoud
Home
no alt text
Klik hier om terug te gaan naar het overzicht

Tjebbe van Oostenbruggen

Beoogd Staatssecretaris van Financiën (Fiscaliteit en Belastingdienst)

Website_Tjebbe_Over.jpg

Opleiding en carrièreverloop

Na de middelbare school in Utrecht studeerde Tjebbe van Oostenbruggen (Zeist, 1979) Internationale Bedrijfskunde aan de Universiteit Maastricht. Daarna deed hij verschillende opdrachten in de financiële sector. In november 2009 begon Tjebbe als commercieel manager bij Brainnet, een bedrijf dat klanten helpt met arbeidsmarktvraagstukken. Later, in 2011, was hij betrokken bij een management buy-out, en werd aldaar financieel directeur. In 2016 kreeg hij een meerderheid van het bedrijf in handen en werd hij algemeen directeur. In februari 2021 heeft hij zijn bedrijf verkocht aan PRO Unlimited (nu Magnit Global), een Amerikaanse branchegenoot. Voor deze nieuwe combinatie leidde hij de activiteiten in Europa als President EMEA en was hij betrokken bij de overname en integratie van Workforce Logiq.

In 2022 verliet hij de organisatie om samen met twee compagnons een nieuwe onderneming te starten, Genua Capital. Nog voordat zij hun eerste activiteiten begonnen, sloot Tjebbe zich in augustus 2023 aan bij Nieuw Sociaal Contract en schreef hij mee aan het verkiezingsprogramma voor de partij en was actief betrokken bij de verkiezingscampagne, en later ook de campagne voor het Europees Parlement. Op 6 december 2023 werd hij geïnstalleerd als Tweede Kamerlid.


Maak kennis met Tjebbe van Oostenbruggen


Waarom bent u de juiste persoon op dit departement?

Een eerlijke, inclusieve en solidaire arbeidsmarkt is cruciaal voor een goed functionerende economie en daarmee de bestaanszekerheid van ons allemaal. Voor 85% van Nederland is werk de kortste en breedste route naar bestaanszekerheid, voor 15% is dat helaas niet zo. Als ondernemer ben ik altijd bezig geweest met het vormgeven van de HR-oplossingen waar elke organisatie, overheidsinstantie en ondernemer zich in Nederland mee bezighoudt. Ook zag ik waar het aan schortte in onze samenleving, denk aan ongezond werk, zzp’ers die tussen wal en schip raken, en flexwerkers die hun recht niet kregen van hun werkgever. In die tijd heb ik ook veel samengewerkt met overheidsinstanties zoals het UWV, de Belastingdienst, maar ook de IND, AIVD en dienst Justis, want eerlijk werk gaat niet alleen over arbeidsvoorwaarden, maar ook over integriteit, en het naleven van (fiscale) wet- en regelgeving. Mijn ervaring en kennis wil ik graag inzetten om Nederland verder te helpen op het gebied van complexe financiële en fiscale vraagstukken, die raken aan de bestaanszekerheid van ons allemaal, nu en in de toekomst.


Wat is voor u de grootste uitdaging die u denkt tegen te komen op uw departement?

Ons belastingstelsel is dringend toe aan een grondige verbouwing. Het vereenvoudigen en verbeteren van het stelsel van toeslagen, uitkeringen en belastingen is een ingewikkelde opgave en een kwestie van lange adem. Maar we moeten er nu serieus werk van maken, in een tijd waarin we nog verschillende herstelacties moeten afronden én waarin het piept en kraakt bij onze grootste uitvoeringsorganisatie, de Belastingdienst.


Wat is het eerste dat u gaat doen op uw eerste werkdag als staatssecretaris?

Mijn compagnon had een achtergrond in het leger en zei altijd bij complexe uitdagingen, dat het belangrijk is dat we eerst ‘smoel op het terrein’ krijgen. En dát is precies wat ik wil gaan doen. Ik wil gaan praten met het team, de organisatie, belangengroepen, medeoverheden en belastingbetalers om een goed beeld te krijgen van wat er nu direct nodig is.


Wat hoopt u te bereiken met uw departement?

Ik zou heel gelukkig zijn als wij een relevante eerste aanzet kunnen doen naar een nieuw belastingstelsel, afbouw van toeslagen en kortingen en daarmee een veel simpeler inrichting. Dat is goed voor de organisatie zelf én voor alle Nederlanders die afhankelijk zijn van een goed functionerende overheid en Belastingdienst in het bijzonder.


Wat is er anders in Nederland en voor de Nederlanders na uw ambtstermijn?

Als Nederlanders meer vertrouwen hebben in de overheid en beter grip hebben op hun financiële situatie en vertrouwen hebben in de financiële toekomst, ook als het een keer tegen zit, dan ben ik een tevreden mens. De overheid en de Belastingdienst in het bijzonder moeten er zijn voor ons allemaal.


Uw motto?

“Walk on!” (ik vind dit het beste nummer van U2). Dit lied heeft een krachtige boodschap van doorzettingsvermogen, hoop en veerkracht. Het inspireert mij om elke dag weer een stap te zetten om Nederland beter te maken, ook als het tegenzit.