De sterke toename van euthanasieverzoeken onder jongeren baart Tweede Kamerlid Rosanne Hertzberger van Nieuw Sociaal Contract (NSC) zorgen. Om dit probleem tegen te gaan diende het Kamerlid dan ook een initiatiefnota in. 

In haar initiatiefnota roept ze op tot een grondig onderzoek naar de oorzaken van deze stijging, met name onder jongeren die psychisch lijden. Het aantal euthanasieverzoeken van jongeren onder de dertig is in korte tijd gestegen van 30 naar 322, wat volgens Hertzberger vraagt om meer inzicht in de onderliggende redenen en mogelijke preventieve maatregelen.

Een belangrijk aandachtspunt in haar nota is de rol van de media.  Hertzberger stelt dat sensationele berichtgeving over euthanasie onder jongeren kan leiden tot een eenzijdig perspectief over euthanasie. Dit werd ook duidelijk uit de documentaire die Medialogica vandaag publiceerde. Rosanne Hertzberger pleit daarom voor een mediarichtlijn zoals die ook geldt voor zelfmoordverslaggeving. Verantwoorde berichtgeving kan volgens haar helpen om kwetsbare jongeren beter te beschermen tegen onbedoelde gevolgen van bepaalde mediaverhalen.

Daarnaast wijst het Kamerlid in haar initiatiefnota op de problemen binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), zoals lange wachtlijsten en personeelstekorten, die bijdragen aan gevoelens van uitzichtloosheid bij jongeren. Ze pleit voor een beter functionerende GGZ en meer onderzoek naar alternatieven voor euthanasie, zodat jongeren op tijd de hulp krijgen die ze nodig hebben. Met haar initiatiefnota wil Hertzberger het debat openen en de politiek aanzetten tot actie.

Lees de initiatiefnota hier