Ga direct naar inhoud
Home
no alt text
Klik hier om terug te gaan naar het overzicht

Nieuws

N

Nieuws | 16 mrt 2024

NSC nodigt Yevgenia Kara-Murza uit naar de Tweede Kamer

De Tweede Kamerfractie van Nieuw Sociaal Contract heeft Yevgenia Kara-Murza uitgenodigd naar de Tweede Kamer. Yevgenia Kara-Murza is echtgenote van Vladimir Kara-Murza, een van de meest prominente Russische politieke gevangenen.

Vladimir Kara-Murza is politiek activist en journalist. In 2023 kreeg hij een celstraf opgelegd van 25 jaar gekregen voor o.a. hoogverraad. Kara-Murza sprak zich publiekelijk uit tegen de Russische invasie in Oekraïne. Voorafgaand aan zijn celstraf waren er al twee pogingen gedaan om Vladimir Kara-Murza te vergiftigen.

De echtgenote van Vladimir Kara-Murza, Yevgenia Kara-Murza, is mensenrechtenactiviste en leeft samen met hun drie kinderen in ballingschap in Washington. Yevgenia Kara-Murza zal, op uitnodiging van de NSC-fractie, hoogstwaarschijnlijk in mei 2024 naar de Tweede kamer komen en haar verhaal doen in de commissie Buitenlandse Zaken.


Rapport Pieter Omtzigt over Russische grondwetswijziging

In Rusland vinden van 14 tot 17 maart presidentsverkiezingen plaats. Nieuw Sociaal Contract ziet met lede ogen hoe Rusland onder Vladimir Poetin volledig is veranderd in een dictatuur. Door een ongrondwettige grondwetswijziging, kan Poetin deze dagen opnieuw gekozen worden tot president. De Russische grondwet kent een maximum van twee termijnen, maar Poetin na een verwachte verkiezingswinst begint binnenkort aan zijn vijfde termijn.

NSC-partijleider Pieter Omtzigt schreef in 2023 in zijn rol als rapporteur voor de Raad van Europa en met medewerking van Vladimir Kara-Murza een rapport over de Russische grondwetswijziging. Deze grondwetswijziging was voor Vladimir Poetin een cruciale stap om zijn macht in Rusland te behouden. Het was een illegale stap, waartegen internationaal geen protest was.

In zijn rapport betoogt Pieter Omtzigt dat term limits voor presidenten cruciaal zijn om niet te vervallen in een autocratie en vervolgens een dictatuur. Het rapport werd per resolutie aangenomen door alle 43 lidstaten verbonden aan de Raad van Europa.