Nieuw Sociaal Contract bestaat vandaag 1 jaar! In onderstaande mail naar de achterban blikt NSC-partijleider Pieter Omtzigt terug op het afgelopen bijzondere jaar en onze ambitie voor de toekomst.

Beste lezer, 

Op 19 augustus 2023, vandaag precies een jaar geleden, zijn we aan een gewaagd nieuw project begonnen. “Nieuw Sociaal Contract” schreven we op het formulier bij de inschrijving van onze partij. Het was een kleine handeling maar met de bedoeling Nederland te veranderen.

De noodzaak van die nieuwe partij was even simpel als complex: ons politieke bestel bleek keer op keer Nederlandse burgers in ernstige problemen te brengen. Slecht bestuur had geleid onder andere tot het toeslagenschandaal en het gasschandaal. Weinig vooruitziend migratiebeleid leidde tot ongebreidelde bevolkingsgroei. Door weinig vooruitziend huisvestingsbeleid zijn er nauwelijks meer een betaalbare huurwoning of koopwoning te vinden is.

Vandaag vieren we het eerste levensjaar van onze beweging. Een jaar van duizelingwekkende groei.

Met 20 zetels kwamen we binnen in de Tweede Kamer. Het enthousiasme bleek groot. We hebben meer dan 10.000 leden. We nemen inmiddels verantwoordelijkheid voor het landsbestuur met vier ministers en drie staatssecretarissen. Een belangrijk deel van onze ambities staan nu in het hoofdlijnenakkoord.

Stap voor stap maken we onze idealen waar.

Aan het begin van de formatie zijn concrete afspraken gemaakt over het verstevigen en hervormen van onze rechtsstaat. Dat klinkt abstract, maar dat is het niet. De vorige regering heeft minstens 13 wetten jarenlang overtreden. Zonder gevolgen voor henzelf, maar met dramatische gevolgen voor burgers. Dankzij Nieuw Sociaal Contract werkt het nieuwe kabinet aan de komst van een grondwettelijk hof, een nieuw kiesstelsel met betere regionale vertegenwoordiging, veel sterkere en onafhankelijker inspecties en veel betere bescherming van klokkenluiders.

We versterken de bestaanszekerheid door een reeks maatregelen. Zo keren we de trend van steeds hogere gasprijs: die groeit niet langer door, maar daalt. In het hoofdlijnenakkoord zijn op ons initiatief afspraken gemaakt over jaarlijks 1,5 miljard euro extra als impuls voor de bouw van woningen, waarvan in ieder geval 30% sociale huurwoningen. En we hebben steeds weer aandacht en concrete voorstellen voor de groepen die in dit rijke land nog steeds niet kunnen rondkomen en meekomen.

Goed bestuur en bestaanszekerheid, dat blijven de absolute speerpunten van onze partij. Daarmee willen we de problemen van dit land oplossen.

Zonder jouw enthousiasme, steun en hulp hadden we dit nooit kunnen bereiken. Namens alle volksvertegenwoordigers, medewerkers en vrijwilligers van Nieuw Sociaal Contract, heel veel dank!

Ik had een jaar geleden nooit kunnen bevroeden dat wij vandaag staan waar we nu staan. Het was een jaar van enorme groei en ontwikkeling. Van harte gefeliciteerd allen. Nog vele jaren!

Pieter Omtzigt

Partijleider Nieuw Sociaal Contract

Ps. Nog geen lid van onze beweging? Sluit je aan en doe mee!