Pieter Omtzigt neemt dinsdag 13 mei na 21 jaar afscheid van de Tweede Kamer. Na een lange staat van dienst als Kamerlid op onder meer de dossiers belastingen, financiën en pensioenen en anderhalf jaar politiek leider van de door hem opgerichte partij Nieuw Sociaal Contract heeft hij op vrijdag 18 april bekend gemaakt de landelijke politiek te verlaten.

Pieter Omtzigt trad in 2003 toe als Kamerlid voor het CDA. In 2006 en 2010 werd hij herkozen als Kamerlid en in 2012 kwam hij met 36.750 voorkeursstemmen de Kamer in ondanks zijn lage positie op de lijst van het CDA: het CDA had hem aanvankelijk niet eens op de lijst gezet. Zijn populariteit steeg met de jaren: in 2017 kreeg hij ruim 97.000 voorkeursstemmen en in 2021 stemden 342.472 mensen op hem, goed voor 5 Kamerzetels. Dat was mede te danken aan zijn onvermoeibare strijd tegen onrecht en het blootleggen van het toeslagenschandaal, samen met onder andere Renske Leijten, dat uiteindelijk leidde tot de val van het Kabinet Rutte 3 in januari 2021.
Zijn jarenlange werk als Kamerlid combineerde Omtzigt met zijn werk als lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en zette zich daar in voor mensenrechten van christenen in het Midden-Oosten, in Malta, voor klokkenluiders en nog veel meer. In 2007 vraagt hij om transparantie bij havenpensioenfonds OPTAS en Aegon, omdat miljarden pensioengelden in verkeerde zakken zijn beland. In 2012 wordt hij aangewezen als Nederlands rapporteur bij de door de Europese Commissie voorgenomen hervormingen van de nationale pensioenstelsels. Hij bracht in 2014 een boek uit over christelijke minderheden in het Midden-Oosten. In 2014 leidde hij namens de Raad van Europa het onderzoek naar de Snowden-files en in 2018 bracht hij een enorm corruptieschandaal van Europese politici aan het licht. Onlangs stond nog zijn voormalig EVP-fractievoorzitter voor de rechter vanwege corruptie. Vier van zijn fractievoorzitters waren corrupt en moesten aftreden.
In maart 2021, tijdens de landelijke verkiezingen, komt zijn boek “Een Nieuw Sociaal Contract” uit waarin hij beschrijft hoe het vertrouwen tussen overheid en burger weer hersteld kan worden. In juni 2021 kondigt Omtzigt zijn vertrek aan bij het CDA en in september keert hij terug als onafhankelijk Kamerlid. In 2023 richt hij zijn partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) op. NSC komt na de verkiezingen van november 2023 met 20 zetels de Tweede Kamer in. Na een lange formatie bereiken de onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB een hoofdlijnenakkoord en vormen samen een coalitie. NSC levert 4 ministers en 3 staatssecretarissen in Kabinet-Schoof dat 2 juli 2024 aantreedt. In dit extraparlementaire kabinet blijven de partijleiders van de vier coalitiepartijen in de Kamer en nemen geen zitting in het kabinet.
De speerpunten van Nieuw Sociaal Contract uit het hoofdlijnenakkoord worden nu opgepakt. NSC geeft invulling aan bestaanszekerheid met gericht beleid waardoor de armoede daalt naar het laagste gemeten punt in de statistieken. Met goed bestuur zijn we bezig met grondwettelijke toetsing, met een nieuw kiesstelsel en een vijftal andere hervormingen. Dankzij NSC is er veel geld om de wooncrisis op te lossen en kwam er een woondeal. Onze beloftes tot meer inspraak in het pensioenstelsel komen we na met een gedurfd amendement.
Daarnaast beloofde NSC minder studiemigratie en minder arbeidsmigratie: op beiden neemt dit kabinet forse maatregelen, zoals het aanpakken van malafide uitzendbureaus of het naar beneden brengen van het aantal buitenlandse studenten door Nederlands weer de voertaal te maken.