Heel mooi nieuws van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Eddy van Hijum (Nieuw Sociaal Contract)! Namens het kabinet heeft hij met de vakbonden en werkgevers een onderhandelaarsakkoord bereikt over een structurele en gerichte vroegpensioenregeling voor mensen met zwaar werk.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Eddy van Hijum: "Ik ben blij dat er een gerichte oplossing is voor mensen met een zwaar beroep. Daarnaast hebben we afgesproken om het vroegpensioen zorgvuldig en verantwoord in te zetten. Dit is belangrijk vanwege de grote tekorten op de arbeidsmarkt. Daarbij presenteren we een stevige aanpak om te voorkomen dat mensen al vroeg op zijn, maar dat ze op een gezonde manier kunnen doorwerken."

Reactie Tweede Kamerfractie

Het is heel belangrijk dat er nu een structurele en gerichte oplossing ligt voor een goed pensioen voor mensen met zwaar werk. Dit is een belangrijke stap om de bestaanszekerheid ook voor hen te versterken. 

Tweede Kamerlid Agnes Joseph, namens de Tweede Kamerfractie van Nieuw Sociaal Contract: "Goed nieuws! De vakbonden, werkgevers en onze minister zijn er uit over een regeling voor duurzame inzetbaarheid en vroegpensioen. Belangrijk voor de bestaanszekerheid van mensen met een zwaar beroep. Wij zijn blij dat de regeling vervroegde uittreding structureel van aard is, en dat er extra ruimte komt voor werkgevers om de maandelijkse vroegpensioenuitkering te verhogen. Hiermee wordt de toegankelijkheid van de regeling verbeterd. De inzet op het stimuleren van duurzame inzetbaarheid is heel belangrijk zodat op de langere termijn zoveel mogelijk mensen gezond hun pensioenleeftijd kunnen halen. Trots op dit resultaat."

Naast regeling ook duurzame inzetbaarheidsagenda

Het ministerie laat weten: De huidige tijdelijke vroegpensioenregeling is een afspraak uit het pensioenakkoord uit 2019. Deze regeling loopt volgens afspraak af eind 2025. Er is nu afgesproken dat er voor werknemers die dat echt nodig hebben, óók na 2025 een regeling is om met vervroegd pensioen te gaan. Daarnaast is afgesproken om voor mei 2025 samen een gerichte en doeltreffende duurzame inzetbaarheidsagenda te presenteren om mensen gezond te laten doorwerken tot aan de pensioenleeftijd.

Voor meer informatie over het bereikte akkoord kun je terecht op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Felicitaties aan Nieuw Sociaal Contract-minister Eddy van Hijum voor het geleverde resultaat!