Europa
12 dec 2024Nieuws
Nieuws | 1 dec 2024
Dirk Gotink: "Europa staat op een kruispunt"
In de wisselcolumn van Brusselse Nieuwe schrijven Nederlandse Europarlementariërs om de beurt een column. Op 1 december schreef NSC-Europarlementariër Dirk Gotink over het nieuwe Europees Parlement, de uitdagingen en de noodzaak voor samenwerking. Lees hieronder de column.
Het nieuwe Europese mandaat is van start gegaan en de contouren van dit politieke tijdperk tekenen zich af: waar het vorige mandaat gekenmerkt werd door relatief productieve samenwerking tussen het groen-links-liberale blok en de EVP, zullen de meerderheden de komende jaren grilliger worden. Er zal pragmatischer gewerkt moeten worden, zonder taboes over de coalitiepartners.
De meerderheden zijn zo onzeker dat tegenwoordig ieder amendement met een paar stemmen verschil aangenomen of verworpen kan worden. De marge voor het nieuwe team van Von der Leyen was dan ook krapper dan verwacht. Toch zagen we van zowel de groenen als de Italiaanse en Vlaamse conservatieven de bereidheid om compromissen te sluiten. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar die bereidheid tot samenwerking geeft hoop dat de noodzakelijke meerderheden voor de belangrijke politieke keuzes ook gevonden kunnen worden de komende jaren.
Bestaanszekerheid moet centraal staan
Er woedt een oorlog op ons continent en ook demografische veranderingen stellen Europese begrotingen voor ongekende uitdagingen. Een krimpende beroepsbevolking betekent minder inkomsten voor overheden, terwijl de druk op pensioenen en zorguitgaven toeneemt. En ondertussen blijft inflatie ons continent teisteren en de energietransitie blijft onbetaalbaar voor teveel mensen. Het vreet aan de bestaanszekerheid van huishoudens.
Om de bestaanszekerheid en onze economie weer echt aan te pakken moeten de grote landen in Europa opstaan, met name Duitsland en Frankrijk, maar ook Nederland heeft een belangrijke rol te spelen. Hopelijk brengen de komende Duitse verkiezingen op 23 februari weer stabiliteit, zodat ook Duitsland zijn economie weer kan gaan hervormen, omdat dit essentieel is voor Nederland en Europa.
Toch is het vooral Frankrijk dat deze week voor veel turbulentie zal zorgen.
Frankrijk: het zorgenkind
Te midden van deze economische en geopolitieke uitdagingen is de onzekerheid rond de begroting in Frankrijk mogelijk het vonkje dat de Europese economie in lichterlaaie zet. Alleen al het dreigement van een motie van wantrouwen door de politieke vrienden van de PVV, de Front National van Marine Le Pen, zorgde ervoor dat de rentelasten voor de Franse overheid omhoog schoten en de banken flinke klappen kregen op de beurs in Parijs.
Iedereen begrijpt dat bezuinigen nooit makkelijk zijn, dat zien we ook dagelijks in de Nederlandse begrotingsdebatten, maar Frankrijk leeft al decennia boven zijn stand en het begrotingstekort loopt richting de 7% terwijl 3% het maximum is. Als Le Pen de regering ten val brengt omdat ze weigert verantwoordelijkheid te nemen, moet ze ook instaan voor de financiële consequenties.
Laat een ding duidelijk zijn: het is niet de taak van de Europese Centrale Bank om Frankrijk uit de brand te helpen als het misgaat. De politiek moet zelf verantwoordelijkheid nemen en hervormingen doorvoeren om de situatie onder controle te krijgen. Alleen zo kan het vertrouwen in de eurozone behouden blijven.
Minder en beter
De boodschap is duidelijk: Europa staat op een kruispunt, we hebben niet meer de luxepositie om alles tegelijkertijd te willen doen. Wij mij betreft wordt dit mandaat dan ook een periode waarin we een beperkt aantal prioriteiten rond de economie en onze veiligheid echt prioriteit gaan geven. Minder doen, maar waar we wel samen optrekken in Europa moeten we dat echt beter gaan doen. De inzet kan niet hoger zijn.
Lees het originele artikel op Brusselse Nieuwe.