Sandra Palmen
Staatssecretaris van Financiën (Hersteloperatie en Toeslagen)
Opleiding en carrièreverloop
Sandra Palmen studeerde rechten aan de Universiteit Leiden en is gespecialiseerd in goed bestuur, de democratische rechtsstaat en de toepassing van rechtsbeginselen.
Zij beklede verschillende functies bij de rijksoverheid, onder andere als strategisch adviseur en Raadsheer Plaatsvervanger bij de Centrale Raad van Beroep.
Vanuit haar diepgewortelde gevoel voor rechtvaardigheid schreef zij in haar functie als juridisch adviseur bij de rijksoverheid het advies “memo-Palmen”, waarin zij vroegtijdig het onrecht in het toeslagenschandaal signaleerde.
Toen Pieter Omtzigt in 2023 zijn politieke partij Nieuw Sociaal Contract oprichtte besloot zij zich bij hem aan te sluiten en werd na de Tweede Kamerverkiezingen in December 2023 geïnstalleerd als kamerlid. Als Kamerlid zette zij zich in om de overheid te sturen richting integriteit en betrouwbaarheid.
Maak kennis met Sandra Palmen
Waarom bent u de juiste persoon op dit departement?
In een vroeg stadium heb ik bij het toeslagenschandaal gewaarschuwd voor onrecht en ik zal mijzelf maximaal inzetten om ook – nu bij het einde - de cirkel rond te maken door het hoofdstuk herstel af te sluiten. Het toeslagenschandaal heeft ook pijnlijk duidelijk gemaakt dat er een nieuw stelsel moet komen. Het wordt tijd dat hierin concrete stappen gezet worden om te vereenvoudigen en inkomenszekerheid meer te garanderen. Ik denk dat ik met mijn achtergrond uniek ben uitgerust om dit tot stand te brengen.
Wat is voor u de grootste uitdaging die u denkt tegen te komen op uw departement?
Deze regering wil werk maken van de hersteloperatie toeslagen en de vereenvoudiging van het toeslagenstelsel. Dit zijn twee grote opdrachten waar ik mij zeer om bekommer. Mijn betrokkenheid bij het toeslagenschandaal heeft mij diep geraakt. Het is pijnlijk om te zien hoe het falen van ons systeem het leven van velen heeft aangetast. Het onrecht dat is aangedaan moet hersteld worden. Hierbij geldt, wat mij betreft, dat de meest ernstig gedupeerden versneld herstel verdienen. Dit om door te gaan met hun leven: het onrecht voorbij helpen. En niet alleen zij; ook de organisatie van Financiën, alle medewerkers, iedereen moet door.
Wat is het eerste dat u gaat doen op uw eerste werkdag als staatssecretaris?
Wat iedereen doet op haar of zijn eerste werkdag, veel mensen leren kennen en vooral luisteren. Er is veel kennis, kunde en betrokkenheid op het departement en het is aan mij om dit zo goed mogelijk in te zetten.
Wat hoopt u te bereiken met uw departement?
Zo veel als mogelijk herstel vlot trekken en bij te dragen aan de vereenvoudiging van het toeslagenstelsel. Dit vergt inzet van kennis, ervaring, maar bovenal van een positief kritische houding. Ik durf mijn twijfel of mijn vragen onder woorden te brengen, het te zeggen als ik het gevoel heb dat zaken niet logisch of kloppend lijken. Daarbij neem ik mijn normen en waarden en ook die van NSC mee bij de uitoefening van het ambt van Staatssecretaris. Bij elkaar wil ik aan twee zaken bijdragen: alle slachtoffers van het toeslagenschandaal zijn eerlijk en afdoende gecompenseerd en een eenvoudiger toeslagenstelsel dat helder en duidelijk is en zodoende bijdraagt aan rechtszekerheid en goed bestuur.
Wat is er anders in Nederland en voor de Nederlanders na uw ambtstermijn?
Ik kan niet zeggen dat alles dan opgelost is. Dat wil ik wel, maar het zijn kwesties die diepgeworteld zijn en veel tijd en aandacht vereisen om goed aan te pakken. Wat wel anders zal zijn, is dat er dan een grote inzet geleverd is om zo ver mogelijk te komen, met als belangrijkste doel de gedupeerden zoveel mogelijk te helpen en hen te ondersteunen in het verwerken van het onrecht dat hen is aangedaan. Er is dan een duidelijke stap gezet richting herstel, maar het echte werk is een proces dat blijft doorgaan.
Uw motto?
Recht in het hart.